Pengenalan


Nama Semporna berasal daripada perkataan Simporna yang bermaksud ‘tempat untuk berehat’. Nama Simporna ini diberi oleh seorang Gabenor Inggeris, iaitu W.M Crocker apabila beliau dan beberapa orang rakannya termasuklah seorang pedagang China yang bernama Toonah menemui daerah tersebut pada pertengahan tahun 1887 (Tabrett 1999).

Pada zaman dahulu kala, Semporna dikenali sebagai Tong Talun yang bererti ‘Hujung Hutan’ dalam Bahasa Bajau. Nama Tong Talun ini diberi oleh masyarakat Bajau Semporna yang merupakan suku kaum utama di kawasan Semporna. Semporna juga mempunyai banyak pulau-pulau di antaranya pulau terbesar iaitu Pulau Bum-bum.

PEKAN SEMPORNA 1

PEKAN SEMPORNA 2

PEKAN SEMPORNA 3; PASAR IKAN

SEMPORNA : SEA FEST HOTEL

JETI DI SEMPORNA : JOM KE PULAU BUM-BUM ( SUDAH BERPINDAH DI SEBELAH PASAR IKAN

MENAIKI BOT PENAMBANG : ON THE WAY KE PULAU BUM-BUM

JETI DI PULAU BUM-BUM : JETI BALIMBANG (JETI UTAMA KE PULAU)

PANTAI PULAU BUM-BUM TIME CETEK..BUDAK2 TGH CARI SIPUT

SEKITAR PULAU BUM-BUM : JALAN RAYA DAH DIPERBAIKI MASA INI (DUA LALUAN)

LAUT PULAU BUM-BUM TIME NAK CETEK/SURUT

sumber : http://ms.wikipedia.org , http://www.pok-kam.com

Advertisements

The Climb

I can almost see it
That dream I am dreaming
But there’s a voice inside my head saying
“You’ll never reach it”

Every step I’m taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There’s always gonna be another mountain
I’m always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I’m gonna have to lose

Ain’t about how fast I get there
Ain’t about what’s waiting on the other side
It’s the climb

The struggles I’m facing
The chances I’m taking
Sometimes might knock me down
But no, I’m not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I’m gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

‘Cause there’s always gonna be another mountain
I’m always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I’m gonna have to lose

Ain’t about how fast I get there
Ain’t about what’s waiting on the other side
It’s the climb, yeah!

There’s always gonna be another mountain
I’m always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody’s gonna have to lose

Ain’t about how fast I get there
Ain’t about what’s waiting on the other side
It’s the climb, yeah!

Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, baby
It’s all about, it’s all about the climb
Keep the faith, keep your faith, whoa

P/s : Petikan lirikan lagu My climb by Miley Cyrus

Salam

Sekadar untuk info yang aku ambil dari kosmo online tentang cara-cara menghadiri temuduga yang berkesan. Setakat ini aku dah 2 kali menghadiri temuduga semasa bekerja dalam sektor awam dan memasuki upsi ni. Memang tips yang disediakan ini sedikit sebanyak membantu waktu aku dulu. All the best.

TEMU DUGA BERKESAN

Sesi temu duga adalah antara proses yang akan dilalui kebanyakan orang ketika memohon kerja. Ia adalah antara proses penting dalam hidup setiap orang kerana akan menjadi penentu masa depan dan kerjaya.

ANDA telah berjaya melepasi halangan pertama apabila resume hebat anda membuatkan sebuah syarikat tertarik untuk mengambil anda bekerja. Bagaimanapun langkah seterusnya yang perlu anda hadapi ialah sesi temu duga.

Tidak kira sama ada ia merupakan pekerjaan pertama atau anda telah menghadapi sesi temu duga untuk kali ke-10, adalah penting bagi setiap pemohon bersedia dari segi fizikal dan mental untuk menghadapi sesi temu duga.

Temu duga dalam pekerjaan adalah penting bagi sesebuah syarikat. Berpandukan resume yang berkesan, majikan akan mengenali pemohon dengan lebih dekat melalui sesi temu duga yang dijalankan.

Ada sesetengah syarikat yang melakukan sesi temu duga lebih daripada sekali. Temu duga yang dijalankan bukan sahaja melalui interaksi tetapi juga ujian atau pembentangan.

GenK menyenaraikan beberapa tip kepada remaja bagaimana menghadapi temu duga yang berkesan.

DENGAN persediaan rapi anda tidak kelam-kabut dan gementar semasa ditemu duga.

1. Pakaian seperti anda ingin bekerja

Ada sesetengah syarikat yang tidak mengkehendaki pemohon untuk berpakaian terlalu formal ketika sesi temu duga dijalankan. Memadai sahaja dengan berpakaian kemas dan tidak menjolok mata. Jangan sesekali memakai seluar jean, memakai baju T yang terlalu buruk dan tidak bersikat rapi.

Kebanyakan penemu duga lebih senang melihat pemohon memakai pakaian kemas seperti kemeja dan berseluar slack. Bagi wanita pula, anda disarankan tidak mengenakan pakaian yang terlalu nipis atau seksi, memakai terlalu banyak aksesori dan bersolek terlalu tebal.

2. Buat kajian

Pastikan sebelum menghadiri temu duga anda meluangkan sedikit masa membuat kajian mengenai syarikat tersebut. Selain itu, pastikan anda tahu tugas-tugas yang diperlukan bagi jawatan yang dipohon. Ia memberi bonus kepada anda kerana mempunyai sikap ingin tahu yang begitu mendalam terhadap syarikat dan pekerjaan yang ingin dipohon.

3. Jangan lambat

Jangan lambat menghadiri sesi temu duga. Ia adalah antara perkara paling dilarang berlaku semasa sesi temu duga. Kejadian itu akan memberi kesan terhadap pandangan majikan terhadap anda walaupun anda memberi alasan tersesat atau kesesakan lalu lintas. Jika majikan mula merasa benci, kebarangkalian untuk anda memperoleh pekerjaan tersebut adalah tipis.

4. Tanya soalan

Tidak semestinya majikan sahaja yang mengutarakan soalan. Anda juga boleh bersiap sedia dengan soalan-soalan anda. Ia merupakan idea yang bagus jika anda juga bertanyakan soalan. Kenapa begitu? Ini kerana, ia menunjukkan yang anda bersungguh-sungguh menginginkan jawatan tersebut. Namun apakah soalan-soalan yang sesuai untuk ditanya kepada majikan?

*Adakah syarikat ini memberi peluang kepada saya untuk belajar kemahiran-kemahiran baru lain daripada jawatan yang dipohon?

*Adakah sebarang persoalan yang bermain di fikiran tuan untuk mengetahui lebih lanjut tentang diri saya?

*Adakah saya akan dilatih terlebih dahulu untuk memahirkan diri dalam jawatan tersebut?

*Apakah perkara yang paling penting perlu saya tahu mengenai jawatan ini?

5. Ucap terima kasih

Jangan kedekut untuk mengucapkan terima kasih kepada majikan sebelum dan selepas temu duga. Apabila anda melangkah masuk ke pintu majikan, ucapkan terima kasih apabila disuruh duduk.

Sebelum anda melangkah keluar pula, ucapkan sekali lagi terima kasih kerana kerjasama yang mereka berikan.

Namun ingat, jangan terlalu banyak mengucapkan perkataan terima kasih kerana ia boleh disalahtafsir oleh majikan sebagai terlalu mengampu atau hipokrit.

Sumber : http://www.kosmo.com.my/

Salam

Selepasa sahaja masa menjawab kertas exam Kemahiran Berfikir baru isnin lepas, seorang rakan sebelah meja memberitahu Filem Ketika Cinta Bertasbih sudah boleh ditonton melalui YouTube. Tau-tau  je rakan ni aku suka yang jiwang-jiwang. Haha. Balik sahaja hujan lebat, excited pula nak tengok. Malam tu tak dapat tengok sangat sekadar download je. Tu pun line internet buat hal. Baru sebentar tadi dah tengok tapi part 3 hingga 9 corrupt pula. Tapi tengok part 1, 2 hingga 10, 11 dan last yang ke 12 macam ada sesuatu yang menarik. Mungkin selepas exam terakhir esok bolehlah layan lagi. Novel pun aku tak baca, heboh juga dengar novel ni best macam novel ayat-ayat cinta yang pernah di filemkan juga. Filem ayat-ayat cinta memang powerlah. Layan. Hahaha..

Aku tak dapat nak menyimpulkan lagi secara keseluruhan filem ni sebab tak tengok habis lagi. (macamlah pengulas filem pula). Lain lagi layanan untuk mempersiapkan diri untuk menghadapi last exam esok. Harap semuanya berjalan lancar. Last exam di Upsi akan berakhir 19hb ni, aku last esok. Dah ramai dah yang balik cuti semester. Biasalah paper awal habis. Biasalah tu. Aku balik mana pula? Ermm. Duk sini lagilah alamatnya.

Cerita sikit berkenaan dengan tajuk novel atau filem ni yakni Ketika Cinta Bertasbih seolah-olah menggambarkan cinta itu ada nyawa untuk hidup dan membantu sekalian manusia dalam menyelusuri kehidupan penuh dugaan ini. Cinta bertasbih bukan cinta yang biasa. Pengertian bertasbih sudah memberikan pengertian jelas apakah cinta yang sebenarnya. Cinta sejati, abadi atau sebagainya jenis cinta yang sering menjadi hangat diaplikasikan ke arah cinta yang pelakunya inginkan. Pastinya bertasbih itu untuk kepenting pelaku cinta ke arah mengharap redha Allah S.W.T. Manusia pun melakukan sedemikian untuk menjadikan kehidupan sentiasa dalam rahmat dan kesejahteraan Maha Pencipta.

Aku bukan pengulas erti cinta sebenar bahkan tetapi masih mengharap erti sebenar cinta ke arahaNYA dan apakah cinta manusia yang mereka diidamkan dalam sanubari. Transformasi ke arah lebih baik dan menjaga akan lebih baik lagi selaras kehendak agama serta syariat. Apakah cinta ini? Ceh macam tugasan etika aku pula. Haha. Apa pun, layan je sambil mencari sesuatu yang tersembunyi dalam filem ini. Pasti ada. All the best.

Nak promosikan satu windows untuk komputer dan laptop yang sedang hangat sekarang ini. Laptop aku, sudah mendapatkannya. Haha. Cantik bah. Simple tapi menarik. Mahu cuba? Boleh menghubungi aku. Ceh. Aktif windows secara automatik. Kira mengalahkan windows vista jugalah walaupun alah-alah windows vista juga segala item-item tapi banyak reformasi, transformasi dan evolusi yang digunakan. Microsoft word 2010 lagi canggih, siapa nak cuba. Bukan trial. Forever selagi laptop tak diformat…haha.. Layan….

11.37pm

17.11.09

KUO

Salam

Teringat kembali zaman remaja, seakan ingin berada di ketika itu. Kelibat rakan-rakan sekampung main bola bersama, badminton dan aktiviti-aktiviti yang sangat menyeronokkan. Tika ini tiada lagi kenangan seindah itu, sekadar mengingat kembali detik segalanya untuk dilatari semula sebagai penghias memori kenangan silam. Dunia alam pengajian dan amanah yang kadang kala sukar diterjemahkan ke arah sepatutnya membuatkan kenangan itu sedikit sebanyak teringat kembali.

Gambar di bawah ini aku sendiri sudah lupa bila ianya diabadikan, seingat aku masa ini majlis perkahwinan di kampung aku. Individu-individu yang terlibat dalam kenangan ini ada yang sudah berumah tangga, bekerja dan masih berada di ketika ini. (kalau kenal mana aku dalam gambar ni, manalah tau berbeza dengan sekarang ni…haha)

Zaman remaja

Form 5

Gambar di atas berpakaian sekolah ni pula, masa aku tingkatan 5. Tengok saja gelagat rakan-rakan tu. Memang best bah masa tu. Mengorat, mengusik perempuan je kerja kami. Ngorat2 or usik2 pun study juga bah. Bukan jahat tapi nakal terutamanya yang buka baju paras dada tu, sekarang ni dia sudah kahwin. haha. Awal kau jo. Rakan-rakan dalam gambar ni kebanyakannya sudah bekerja dan ada juga yang sudah berkahwin. (aku juga yang belum bah..haha)

Form 4Gambar atas ni pula, masa aku form 4 rasanya. Ambil kenangan masa bertugas di Library sekolah. Jangan hairan kalau masa tu aku jadi Pengerusi Pusat Sumber. haha. Tapi tak juga bertugas. Macam-macam bah zaman sekolah. Geng-geng dalam gambar ni, ada 4 orang ni sudah bergelar graduan dan sudah ada pekerjaan. Aku juga masih belajar. Guru pusat sumber, Cikgu Mahani mengajar subjek English dan Ekonomi Asas. Best juga dia mengajar, guru dari semenanjung bah. Setahun aku habis SPM, dia kembali ke negeri asalnya. Lupa plak aku di mana.haha.

Prestap 2000Last gambar atas ni masa aku join Pemantapan Prestasi Pelajar (Prestap) 2000 form 4 lah tu. Dianjurkan oleh UMS hasil usaha bekas pelajar sekolah aku ni juga. Masa ni untuk bersesi suai kenal lah konon bah. kawan-kawan dalam gambar ni, macam yang kawan lelaki sebelah baju biru ni (fasi) sudah kerja di KL, lepasan UKM. Ceweknya orang Pahang bah. kalau menelefon aku, speakingnya bukan ketara Sabahnya tapi cakap semenanjung sudah dia. haha. tambirang jak apa orang Sabah cakap. Rilek kau brad. Bila kau mau kawin? …

P/s ; rasanya ini dulu gambar kenangan zaman remaja, ini pun aku sempat SCAN . sekarang kamera digital sudah bah semua, jarang sudah pakai KODAK. haha. Nanti dicakap pula ketinggalan zaman. Ok la bah kan. Kalau dalam gambar ni dapat kenal aku, baguslah. Berbeza muka or sebagainya sudah dewasa ni pandai2lah tengok…haha..all the best.

UNTUK KAWAN2 YANG NDAK LAMA SUDAH BERJUMPA N MASIH KENAL AKU LAGI, CALL ME N HUBUNGI AKU BAH. BILA LAGI KEMBALIKAN KENANGAN LAMA. OK.

3.42am

14.09.09

KUO

Ramadhan

Salam

Selamat menyambut bulan Ramadhan yang mulia. Semoga bulan yang mulia ini menjadi sandaran untuk mencari rahmat yang lebih banyak lagi dari Maha Pencipta. Manfaatkan sepenuhnya.

Selamat Berpuasa.

Salam

Mungkin sudah ada yang telah membaca cerpen Cintaku tertinggal di Perak dalam blog ini. Baca di sini :

https://bilamasa.wordpress.com/2009/01/25/cintaku-tertinggal-di-perak/

Walau pun mendapat respon yang kurang baik tetapi percubaan untuk berkecimpung dalam dunia penulisan. Penulis telah bercadang untuk mengadaptasikannya kepada telemovie pendek. Sesuai dengan tugasan kuliah yang mengkehendaki untuk membuat tugasan dalam bentuk VCD yakni merangkumi nilai-nilai dalam subjek U iaitu Pengantar Etika. Dalam perancangan dengan group tugasan ini. Diharap ianya akan dapat dilaksanakan.Sekadar mencuba dalam bidang telemovie pula.haha. All the best. di bawah ini lirik lagu yang ada kaitan sedikit dengan cerpen tersebut. Layan…………

Cintaku Tertinggal Di Malaysia
by Dewa19

tak pernah ku sangka
jauh dari kamu
membuat aku
menderita
sejak pertama bertemu denganmu
di negaramu yang indah
aku disini
mengenangkanmu
meski aku tak
lagi sendiri
ku mulai berfikir untuk tinggalkan
kekasihku di jakarta

duhai kekasihku
cintaku tertinggal di malaysia
haruskah aku kembali
untuk bersamamu
duhai kekasihku
haruskah ku tinggalkan semuanya
yang kumiliki
untuk hidup bersamamu
mungkinkah kamu
cinta terakhirku
mungkinkah kamu
cinta matiku
ku mulai berfikir untuk tinggalkan
kekasihku di jakarta

duhai kekasihku
cintaku tertinggal di malaysia
harusskah ku kembali
untuk bersama mu

duhai kekasihku
haruskah ku tinggalkan semuanya
yang kumiliki
untuk kuserahkan hidupku
untuk kuserahkan baktiku

duhai kekasihku
cinta ku tertinggal di malaysia
untuk hidup bersamamu
beri lah aku satu
keyakinan untuk
kekuatan untuk
kesungguhan untuk
bisa tinggalkan semua untuk mu

duhai kekasihku
cintaku tertinggal di malaysia
haruskah ku kembali
untuk bersamamu

duhai kekasihku
haruskah ku tinggalkan semuanya
yang kumiliki
untuk kuserahkan hidupku
untuk kuserahkan baktiku

duhai kekasihku
cintaku tertinggal di malaysia
untuk hidup bersamamu

Laman Berikutnya »