Salam

Untuk renungan bersama dalam keobsesan kita dalam laman sosial Facebook.

Masa tengah bersahur, belek-belek berita internet dan juga facebook yang semakin menjadi kegilaan masyarakat dunia sekarang ini. Tertengok video yang dikongsikan oleh rakan FB tentang fenomena setiap ahli FB khususnya wanita meletakkan gambar mereka untuk koleksi yang boleh juga dikatakan tatapan umum (walaupun profile di setting hanya dilihat oleh rakan) namun ianya juga menjadi tatapan rakan kepada rakan seterusnya yang berlainan jantina.

Sedar tak sedar perbuatan tersebut telah menjadi sikap obses untuk terus meletakkan gambar pelbagai posisi. Paling lucunya, ambil gambar sendiri guna kamera hp atau kamera digital letak atas atau depan dengan gelagat pelbagai. Haha. Selalu juga menasihatkan rakan wanita tak perlulah nak letak gambar macam-macam dalam FB. Nak letak nak buat apa, alasan yang aku dapat kawan-kawan lama yang sudah sekian lama tak berjumpa boleh kenal seterusnya boleh berhubung.

Ada pula alasan untuk memberi perkembangan diri. Logikkah dengan gambar-gambar yang pelbagai ragam? Mungkin juga bersolek terlebih dahulu agaknya. Ada juga yang beralasan, saja-saja nak letak. Koleksi album. Ni lagi alasan paling dasyat. Macamlah harddisk laptop atau PC tak boleh buat koleksi. Hehe. Mungkin jawapan mereka, susahlah orang lain tengok. Nak bagi tengok orang lain berlainan jantina juga ke macam dalam FB?

Tanya diri tanya selera, ada minda untuk mentafsirkan apa yang aku coretkan subuh-subuh ni. Respek dengan orang yang buat video ni. Antara kita ni ada yang sedar atau mungkin juga tak sedar. Jadi, ambillah sebagai peringatan. All the best

Lihat video di atas yang diupload oleh pemilik blog KLIK SINI

5.44am

16.8.2010

KUO